21/10/2011

Laksam Lemak

Salam semua,

Cerita pasal laksa ni..tak kisah la laksam ke..laksa penang ke..laksa sarawak je..Terus rasa nak makan..hihi laksa ni memang antara favourite la..especially laksa penang tu..bila rasa xda idea nak makan pe..terus je laksa ni menari-nari je dalam kepala ni..sampai cam tu sekali penangan laksa ni..haha

ok berbalik pada laksam lemak ni..saya pon tak pasti maybe ni laksam kelantan kot namanya..tapi sebab dari dulu-dulu lagi family saya memang cakap laksam lemak..so title tu pon jadi la laksam lemak

Ni memang salah satu resepi mak saya antara yang ter'sedap' laa..hihi kena la puji mak kita kan..
Masakan mak memang yang paling sedap untuk anak-anaknya..setuju kan??

ok kengkawan..jom jalan-jalan tengok resepi laksam ni k

Bahan-Bahan Laksam

1 cawan tepung beras
1 sudu tepung ubi
Air
Minyak

Cara-cara

1- Panaskan kukus sehingga mendidih
2- Kacau kesemua tepung dengan sedikit air sehingga menjadi satu adunan (jangan terlalu cair atau pekat)
3-Sapukan sedikit minyak pada tudung periuk.Tuang 1 sudu adunan keatas tudung periuk (jangan terlalu nipis atau tebal)
4- Kukus adunan dalam 2-3 minit.Bila da masak gulungkan adunan dan teruskan lagi sehingga adunan habis.

Angah: Fungsi tepung ubi adalah untuk bagi laksam rasa kenyal..jadi jangan letak terlalu banyak.Anda boleh cuba buat 1 adunan dulu jika terlalu kenyal tambah tepung beras..jika kurang tambah tepung ubi

Rupa laksam selepas dipotong

Kuah laksam
4-5 ekor ikan kembung ~ direbus, dibuang tulang dan dikisar bersama2 air ikan.
1 tsb lada hitam yang telah ditumbuk
1/2 kilo santan
2-3 Asam keping
1 biji bawang besar ~ dikisar
2 biji bawang putih ~ dikisar
sedikit halia ~ dikisar
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya

1-Campurkan kesemua bahan dalam periuk.Kacau selalu sehingga masak.Lagi pekat lagi sedap

Ulam-ulaman

Kacang panjang
Timun
Taugeh
Daun Kesum
Bunga kantan

Potong ulam-ulaman kecil-kecil.Anda boleh tambah apa saja ulam yang disukai..ni ulam basic saja.hihi



Sambal

10-15 biji cili padi ~ lagi pedas lagi sedap..hihi
Garam
1 sudu cuka makan

Cara-cara
Tumbuk kesemua bahan sehingga lumat



Da siap..cam banyak lak step dia kan..tapi cepat jugak untuk disediakan..biasa saya buat after balik keje..
maybe laksam tu kita tak da masa nak buat sebab agak remeh dan xcukup masa..jadi kan..jadikan..beli je yang da siap..kat tesco pon da..balik kukus je semula...hahaha..tapi kuah tu buat la sendiri ya..baru ummmppphhh..

jom semua..kita maman



Kuah agak cair...tapi tetap sedap..My H tambah sampai 3 kali siap cakap lagi xcukup.Fav dia ni..

Angah : Sekali makan xcukup,2 kali makan nak tambah kali ke 3..yang tak sedarnya..lemak pon makin bertambah sesuai sangat dengan nama laksam lemak

Selamat mencuba

2 comments:

  1. wahhhh..pandai buat laksam rupanya...bestnya...tak penah try lagi..tak,pandai nak bancuh la...

    ReplyDelete
  2. Try la..banyak org xcmpr tepung ubi.banyak orang guna tepung gandum n tpng beras je klu tak salah.kena cuba2 selalu..hihi..selamat mencuba

    ReplyDelete