16/11/2011

Sup Tulang

Salam semua..

Nak sambung lagi cerita hari raya korban..tapi kali ni nak kongsi resepi dengan semua..resepi ni mak saya yang masak sebenarnya..tapi boleh la kan kongsi kat cni..mungkin blog ni nanti tak banyak resepi yang berasaskan daging ya kengkawan semua...sebabnya kan kan..tuan empunya blog ni tak makan daging..semua jenis daging tak makan kecuali ayam dan ikan(kategori daging jugak kah?)

Tapi walaupun saya ni tak makan daging tapi saya boleh masak daging tu tau..cuma nak rasa dan makan tu je tak bolehnya..nape tak makan daging?? alamak ramai da tanya soalan ni..saya pon tak tau sebab apa tapi memang saya dari kecil sampai la sekarang memang tak boleh makan daging ni..

Resepi mak saya..Sup Tulang

Tulang lembu
Bawang besar+putih+halia~ditumbuk
Lengkuas~dipotong
Rempah sup tulang
Bunga lawang
Bunga cengkih
kulit kayu manis
buah pelaga
lada hitam
Garam secukup rasa

Hiasan~daun sup dan bawang serta limau nipis

Angah~bahan2 di atas tu tak ada kuantiti ya..buat la anggaran sendiri sebab saya tak berapa nak ingat da kuantitinya..hihi maaf ya semua..tapi mak saya masak 1 periuk..almaklum ler keluarga besar kan..

Cara2nya
Rebus tulang sehingga empuk~biasa 2-3 jam
Bila da empuk masukkan semua bahan tumbuk,lengkuas dan rempah ratus serta perasakan garam secukupnya..Siap hiaskan dengan daun sup+bawang dan limau nipis





Makan dengan sambal kicap...sodap sesangat

Cara buat sambal kicap
Tumbuk lumat cili padi bersama-sama bawang merah dan putih~lagi pedas lagi sedap 


Masukkan Kicap dan perah limau nipis..perghhh


Angah~next time saya kongsi resepi daging yang saya untuk my H ok..

2 comments:

  1. uiksss...tak makan daging?...kalau saya..itu la feveret...ayam plak kurang...heeee

    ReplyDelete
  2. tak makan la..tak tau nape.hihi

    ReplyDelete