Assalamualaikum
Nasi kerabu ni pulak aku masak ahad lepas
tetiba la pulak nak makan nasi kerabu
kat kl ni memang susah giler nak cari nasi kerabu yang kena dengan tekak aku nie
jadi marilah kita buat nasi kerabu..baru la kena dengan tekak sendiri
resepi nasi kerabu ni aku ambik dekat Dapur Mamasya
Aku memang suka gila resepi dari mamasya nie
sebabnya ringkas dan bahan pun senang saje nak cari
Tapi ada setengah tu aku edit ikut cara dan citarasa sendiri je
Jom melayan resepi~thank you mamasya saya share resepi disini ya
(baget mamasya baca je blog ko~hihi)
Nasi
3 cwn beras
daun pandan
1 st pewarna biru- dicampurkan dg sedikit air
3 cwn beras
daun pandan
1 st pewarna biru- dicampurkan dg sedikit air
Cara - masak nasi macam biasa dgn diletakkan daun pandan.. Bila nasi dah mendidih...hampir kering masukkan pewarna berkenaan, tompokkan pewarna atas nasi.kacau dg garpu.
Cara Angah~campur je semua~beras,daun pandan dan pewarna bersama dan masak nasi seperti biasa
Sambal Tumis
Bahan
*2 sudu besar lada kering yg telah ditumbuk (8-10 tangkai cili kering)
*8 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
1 biji kelapa @ 1/2 tin santan dlm tin/1 peket santan brand S&P -jadikan 1 mangkuk santan pekat
1 btg serai-di ketuk
1-2 keping asam gelugur
2-3 sm budu
gula , garam secukupnya
*tumbuk/blender
Cara
1. Panaskan minyak , tumis semua bahan tumbuk.
2.Kemudian masukkan semua bahan lain.kacau sampai masak pekat dan pecah minyak
Bahan
*2 sudu besar lada kering yg telah ditumbuk (8-10 tangkai cili kering)
*8 ulas bawang merah
*2 ulas bawang putih
1 biji kelapa @ 1/2 tin santan dlm tin/1 peket santan brand S&P -jadikan 1 mangkuk santan pekat
1 btg serai-di ketuk
1-2 keping asam gelugur
2-3 sm budu
gula , garam secukupnya
*tumbuk/blender
Cara
1. Panaskan minyak , tumis semua bahan tumbuk.
2.Kemudian masukkan semua bahan lain.kacau sampai masak pekat dan pecah minyak
Cara Angah~masukkan kesemua bahan dalam kuali dan kacau sentiasa sehingga pekat(aku lebihkan serai..bagi wangi sikit..aku tak tumis)
Sambal ikan/Sambal kelapa
Bahan
3 ekor ikan - direbus dan ambil isi - tumbuk
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut- digoreng tanpa minyak sampai kuning & tumbuk sedikit.
5 ulas bawang merah-tumbuk
1 batang serai dihiris tipis-tipis
garam,gula,lada hitam(tumbuk) secukupnya
cara;campurkan semua bahan di atas .rasakan.
Bahan
3 ekor ikan - direbus dan ambil isi - tumbuk
1 cawan kelapa kering/ kelapa parut- digoreng tanpa minyak sampai kuning & tumbuk sedikit.
5 ulas bawang merah-tumbuk
1 batang serai dihiris tipis-tipis
garam,gula,lada hitam(tumbuk) secukupnya
cara;campurkan semua bahan di atas .rasakan.
Cara Angah~yang ni sebijik aku ikut cara mamasya cuma aku tetap lebihkan serai..i like serai..hahaha
Sayur ni ikut selera korang je hokey..cam aku hiris halus-halus
kobis bulat, kacang panjang,kacang botol,timun,taugeh dan limau nipis
Ayam bakar
yang ni resepi aku sendiri je
bawang putih,halia dan lada hitam di tumbuk halus
perapkan ke atas ayam bersama-sama dengan madu,kicap manis,sos tiram, garam dan gula secukup rasa
Perap paling kurang 2 jam dan bakar dalam oven 200c selama 30-40minit guna api atas bawah
(lagi lama perap lagi sedap ya kengkawan)
oh ayam tu masa bakar jangan potong kecil sangat~kalau guna separuh potong je 2 bahagian dan bakar
bila dah masak baru potong kecil2
bahan lain yang harus di makan bersama nasi kerabu
budu
telur masin
keropok
yang lain-lain lagi tu terpulang la pada tekak memasing ya
~jemput tengok~
kita up lagi sekeping gambar sebagai penutup blog
selamat mencuba
pandai makan je nasi kerabu ni
ReplyDeletenak membuatnya leceh,banyak malas yg sebenarnya
sib baik ada kedai akak klate yg buat nasi kerabu super sedap..so nak makan beli je ;)
mencik angah...
ReplyDeletepagi2 hari nengok nasi kerabu, dahla perut lapo...huwaaaaaaaaa...
sedapnye ngah...huhuuu..
my peberet nih...