17/11/2011

Fusilli goreng sardin

Salam semua,

Asyik nak kongsi resepi pasta je kan..sebenarnya ini resepi nak menghabiskan stok..sebab ada sedikit lagi balance pasta fusilli ni jadi saya pun mencipta la resepi tangkap muat..apa yang tangkap muat?

Tangkap muat ni ialah resepi mengunakan bahan2 yang ada dalam peti ais saja..hihi..sebab masa tu hujan lebat sangat jadi tak dapat la nak pergi kedai beli bahan2 yang mewah2..haha mewah la sangat..godek punya godek tengok ada 3-4 biji lagi bebola ayam..macam tak cukup pulak bahan ni..jadi pikir2 rasanya ada lagi 1 tin sardin kecil.jom je la buat resepi sendiri..

Bahan2nya

Pasta Fusilli-tak sampai separuh pon.dalam 2 cawan saja-rebus sehingga masak
1 tin kecil sardin~hancurkan
Bebola ayam~ikut suka-potong kecil2
1 biji bawang besar~potong dadu
2 biji bawang putih~potong dadu
4 sudu cili kering yang telah di mesin
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1/2 sudu sos tiram
sedikit lada hitam
garam dan gula secukupnya
2 sudu minyak zaitun

bahan hiasan~cili merah dan daun bawang+sup (potong nipis)

Cara2nya
1-panaskan minyak zaitun.tumis bawang besar dan putih
2-masukkan cili mesin.bila agak garing masuk kesemua sos di atas dan lada hitam
3-Masukkan bebola ayam.Kemudian masukkan sardin serta garam dan gula secukup rasa 
4-Akhir sekali masukkan pasta fusilli yang telah di rebus.kacau sehingga masak
5-Hiaskan bersama daun bawang+sup dan cili merah





Terlebih pedas pula~tapi i like pedas2 ni~


Angah~untuk adik2 yang sedang menghadapi peperiksaan spm dan stpm pula selamat berjuang semua..jawab sehabis baik..berdoa dan bertawakal la banyak2..biasa ibubapa dan cikgu2 yang lebih berdebar ni..doakan untuk anak2mu semua ya..selamat maju jaya dan ini la permulaan sebuah perjalanan..amin


No comments:

Post a Comment