Kita sambung lagi dengan resepi seterusnya..kali ni tak nak tulis panjang2 layan je resepi ni ya kawan-kawan
Resepi taken from :dapur mamasya (tapi da ubah ckit~buat untuk 2-3org makan)
Bahan-bahan ( 6 org )
* 1 keping dada ayam
* 750 ml air - Bergantung kepada kepekatan
* 250 ml susu segar - guna full cream
* 1 ketul kiub ayam
* 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
* garam
* 1 Sudu lada hitam
* 1/2 cawan tepung gandum-2 sudu pon da memadai
Cara-cara
1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom dan lada hitam.
3. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah garam jika kurang masin(saya tak letak garam-kiub ayam da bagi cukup rasa).Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.
**bancuh tepung dengan sedikit air terlebih dahulu-tak nak berketul2 bila kita masak
Saya memang tersangat suka dengan mushroom sup ni..memang puas hati buat sendiri..dan rasanya memang sangat lazat..
Angah- terima kasih banyak2 pada blogger yang share resepi ni..memang antara resepi tersedap pernah saya cuba
sue pun suka mushroom sup....klu beli x sedap mana pun
ReplyDeletememang sue~try la resepi ni memang sedap
ReplyDelete