Dah makan tengahari ke..hari ini lepas lunch rasa mengantuk sangat..hihi kawan-kawan pulak cne?still bertahan lagi ker..bagus2.hari ni saya nak kongsi resepi gulai rebung..Rebung ni saya ambil kat rumah makcik saya kat kampung..masa balik kg hari raya korban hari tu..da lama masak ni cuma hari ni baru nak kongsi resepi ni..
Saya suka sangat makan rebung ni..tak kisah la masak apa pon..gulai ke.goreng ke..semua pon saya suka..lagi2 kalau yang segar tu..memang terasa kemanisannya..mungkin ada yang tak tau kan rebung tu macam mana..jom kita google jap cne rupa rebung tu..
Rebung yang telah diproses dan dipotong
2 gambar diatas adalah ehsan dari en google..hihi
Rebung ni adalah pucuk buluh yang masih muda dan lembut..boleh makan tau..jangan ragu2 cuma saya tak pasti pulak jenis buluh yang mana boleh dimakan tu..
Gulai Rebung
Bahan2nya
Rebung
7-10 ekor udang segar
1 biji bawang besar~mayang
Kunyit hidup
1 batang serai
10 biji cili padi
1/2 kilo santan
1 asam keping~tak letak pon tak pe
Garam secukup rasa
Cara2nya:
1-Tumbuk cili padi bersama-sama dengan kunyit hidup sehingga halus
2-kemudian tumbuk kasar serai dan bawang besar
3-Masukkan bahan2 tumbuk tadi kedalam periuk bersama-sama dengan santan,asam keping dan rebung
4-Masak diatas api yang sederhana~harus dikacau selalu
5-bila da mendidih masukkan udang dan garam.Biarkan seketika kemudian padamkan api..
sama ngan Mr D dulu..sibuk tak mau makan budu..alih2 dah try..tiap kali ada ulam mintak budu...heeee...
ReplyDeletetu la org kata kan..tak try tak tahu...
memang bila da try tak boleh nak berenti lak..over dari kita lagi tu.hihi
ReplyDelete