Dulu masa mula-mula nak buka blog ni..niat utama tu nak share cake-cake yang dibuat la..tapi da dekat sebulan ni resepi 1 biji kek pon tak post lagi..hihi
Jom baca2 sikit pasal kisah saya dan kek ni..
tak ingat macam mana tiba2 saja minat buat kek da dalam diri ni..padahal tak pernah sekali pon try before ni..so dengan semangat membara saya pon cari la resepi2 kek kat internet,beli buku2 kek dan barang2 serta alatan membuat kek..mmmm barang2 kek rupanya tak la semurah yang disangka..tapi sebab minat tu beli jugak la..tapi saya beli ckit-ckit la..nak beli terus???? abis laaaa..
Tapi saya ni memang tak pernah pergi kelas cake..memang excited nak join kelas cake..setiap bulan pon plan nak daftar kat mana2 kelas..tapi masalahnya..saya ni memang penyegan la nak g sorang2..kat tempat yang memang sya tak kenal sesapa tu..tu la sampai sekarang tak pergi2..tapi harap sangat 1 hari nanti dapat juga pergi..banyak soalan yang nak tnya ni..hihi
Ada juga masa-masa buat kek tak jadi..masa tu memang la frust kan..tapi semangat tu tetap da..jangan sesekali putus asa..tapi kek yang saya buat ni memang tak secantik orang lain punya la..hihi baru belajar la katakan.da la tak kreatif nak mendeko2 ni.aduyaiiii.segan cheq tengok kek orang lain yang marvelous2 tu..haha
So untuk permulaan kek ni saya postkan kek choc indulgence ala2 secret recipe ni..tersangat la mencabar buat kek ni..lama pulak tu..almost 1 1/2 hari gak la nak buatnya..banyak sangat step and masa yang diperlukan..tapi saya buat pon time keje kan..malam bila balik keje baru boleh buat kek..tu yang maybe ambik masa yang lama tu..
Jom layan resepi kek ni ya kengkawan
Resepi taken from: raihannavanilla.blogspot.com
Resepi asal : citarasawan.blogspot.com
Chocolate Chiffon
Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.
Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)
Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air
Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)
*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.
*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.
Cara-cara :
Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.
Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.
ok tarik nafas panjang2..coz resepi ni memang la panjang untuk dibaca..hahaha..
tapi jangan la putus asa k..kena cuba ni baru terasa kepuasannya...
jom tengok gambar kek yang saya buat..
Amboi angah..mentang2 cakap mencabar nak buat kek ni..
semua gambar pon ko nak post kat cni ek..
hihi susah woo nak buat kek ni tu kena letak gambar banyak2 tuuuu...
bagi semangat orang kata..jangan marah u...
Angah : Saya ni minat buat kek tapi bukan la pengemar kek..biasa 1 slice tu pon tak boleh nak abiskan..
i jelessssssssssssssssssssssssssssssssss full stop kih kih kih....
ReplyDeleteHaha jgn jeles2 okey..tapi penat la buat kek ni..byk sangat stepnya..xlarat den
ReplyDelete