03/04/2012

Angah nak Guna contact lens betul kah??

Salam semua,

Korang tengah buat apa tu? tengah baca blog nie ek *malumalu* dah tau ngada je tanya lagi kan..orang kata apa?soalan bodo? cian tau soalan tu..tiba-tiba je dia yang dapat nama..tuan dia takada lak orang nak kata word tu..ala haku tau korangkan sayang tuan dia nie tapi malu nak cakap kan kan..malu tau ai korang nie #ayatayatperasan#

Korang tengok la tajuk post nie..caya tak caya tak..harus la percaya ya tuan-tuan puan-puan..meh nak story kat korang permulaan cerita ini..aku ni antara salah seorang umat manusia yang rabun di muka bumi ini..aku mula pakai spekmata atau dalam bahasa malaysia yang betulnya kacamata dari aku sekolah lagi..tapi masa tu tak la serius sangat rabunnya..tapi disebabkan nak sangat dipanggil budak nerd kat sekolah maka aku pilih jalan ini (pakai spek laaa)..tapi kalau tanya kawan2 aku mesti dieorang tak ingat pun yang aku nie pernah pakai spekmata masa kat sekolah dulu..masa berlalu..mata aku dah makin kurang penglihatannya walaupun tak serius mana pun kata orang (bukan kata aku) so masa dekat uni~aku ex-usm (cam bangga je~berapa pointer? T___T tundukpandanglantai) aku dah separuh serius pakai spekmata..separuh serius tu maksudnya aku pakai masa lecturer ngajar je..ye la dewan kuliah ada yang besar dan kalau ko pilih duduk belakang saja sure la tak nampak kan..jadi kena la pakai spek..tapi habis saja kuliah aku tak pakai dah..tapi bab kata orang lagi (sapa la yang pandai berkata-kata nie) semakin kita tak pakai spekmata semakin babun eh silap rabun la kita.maka ada benar la juga kata-kata itu sebab makin lama makin aku rasa tak nampak..oleh demikian..bermula la episod aku dan spekmata seusai aku di ijabkabulkan dengan en H (takdekenamengena)

Selama 2 tahun aku pakai spekmata tanpa ada rasa complaint..namun tiba-tiba saja hati ini berkata..nape takda orang puji aku ni cantik dah?adakah disebabkan spekmata aku nie? *bangun secara tiba-tiba sambil tendang kerusi kebelakang* betul aku harus tukar penampilan aku..haha ok sebenarnya tak pun..bila dah lama pakai spekmata ni dan tengok orang lain pakai contact lens maka gatai aku pun datang la untuk mencuba contact lens pulak..banyak tempat yang aku survey dan dapatkan info pasal contact lens nie and finally aku beli jugak dekat ioi mall puchong walaupun kedai dah nak tutup..

aku nak share la sikit-sikit pasal info contact lens nie~kalau ada yang tak betul ke salah ke..korang hantar la surat secara bertulis kat aku ek..almaklum la..kalau bab share maklumat secara serius ni aku ni antara orang yang yang takdapat menyumbang banyak idea untuk digunapakai..korang baca je la..cakap banyak pun tak guna..kihkih


info ini dirujukpakai dari www.acuvue.com.my dan pertambahan dari kedai spekmata dekat ioi mall tingkat bawah wing lama dekat jusco dekat atm machine (jumpa tak?)~lupa nama kedai haish..

3 pekara asas yang korang perlu tau pasal contact lens ni Thinking (pikir), Buying (beli), Wearing (pakai)~baik tak aku..siap dengan peterjemahan lagi aku bagi..

kita pergi step yang pertama Thinking
~Korang kena pikir sedalam-dalamnya sebab apa korang nak pakai contact lens ni? selesa ? cantik? menarik? tertarik? >>>>tepuk dada tanya la hati korang sendiri..nak tanya bf pon takpe aiii..mana la tau bf tak berkenan korang sik pakai spekmata dan dan suruh tukar..

Step ke dua Buying
~Bab buying ni korang memang kena menilai dulu sebelum beli
   ~~pertamanya : cewah jenis contact lens yang korang nak nak pakai samaada yang daily ke,weekly ke tau pun yang monthly..daily biasa 1 hari saja (pakai buang orang kata), weekly biasa tahan 14 hari dan monthly tahan untuk sebulan..dan of course la beli yang colour-colour ker atau yang putih bersih cam aku..
  ~~Keduanya : korang kena tengok juga material contact lens tu (beli kat kedai yang ditauliahkan je tau,jangan la beli yang kat tepi2 jalan tue..tak baik naa..sayangilah mata kamu),keselesaan juga perlu di ambilkira~nanti kang kalau korang pakai sampai mata merah2 tak ada gunanya pun)
  ~~Ketiga : mesti la harga contact lens tu ~nanti over baget kang makan megi pulak sebulan semata-mata nak pakai contact lens untuk sebulan~sapa nak tolong tu???mak jugakk

Step terakhir iaitu ketiga Wearing hihi
~Untuk pengguna yang baru pertama kali nak mencuba tu (macam ai lettew) kena suruh dan paksa orang kedai tu ajar korang cara nak pakai contact lens ni..ajar dari mula sampai akhirnya..biar la berjam-jam pun contact lens tu still tak masuk dalam mata korang dan air mata korang mengalir nonstop sekalipun..korang kena belajar jugak (ini bukan pengalaman aku hokey..kihkih)..korang jangan la risau setiap orang akan mengalami pengalaman yang berbeza..macam amoi  kedai tu cakap ada lagi yang lebih teruk dari aku..opppsss terbagitaupulak..ala saja je amoi tu nak curi hatiku ini dengan kata2 manis tu.Kesimpulannya terutama untuk new user tu..jom kite try together-gether..jangan la takut you takut ai pun takut..

Bekas untuk simpan contact lens

Saje je kan..rujuk pakai info dari acuve..tapi beli brand lain

Aku terpaksa beli 2 kotak sebab power mata aku nie berlainan..

Ni air nak cuci contact lens tu..botol nie boleh bawak g travel la sebab kecik..senang nak sumbat dalam beg.

^_________^

5 comments:

  1. sue pernah pkai lens yg warna purple, coklat n grey..tu pun kasma yg ajar pakai...

    ReplyDelete
  2. hye angah, mana gambar ko bercontact lense,mai memon nak tengok sikit : )

    salam kenal

    ReplyDelete
  3. Salam~ Zam tumpang blog walking kat sini ;)

    ReplyDelete
  4. salam kunjung balas ke sini..tq sudi singgah my blog. saya tak pernah pakai contact lense lagi.

    ReplyDelete
  5. Sue~kite nie baru first time nak pakai sue..maybe g jejalan baru pakai
    cik memon~salam perkenalan..wah selalu follow blog cik memon..class cik memon.thanks sudi singgah sini
    zam~silakan
    Nieza~salam perkenalan nieza

    ReplyDelete