08/03/2012

Sotong Goreng Tepung

Salam Semua,

Hari ini nak share dengan kawan2 resepi sotong celup tepung..suka sangat makan sotong ni terutama kalau masak stail camni..pelbagai cara sebenarnya nak goreng sotong celup tepung ni..lain orang lain resepinya..saya pernah cuba masak cara yang berlainan..2 2 pun sedap..cuma yang pertama kali dulu tu tak ambil gambar sebab masa tu blog ni tak ada lagi..

Cuma ada masalah sikit kalau nak goreng sotong stail ni..sebab sotong tu akan meletup2..hish dasyat kalau dah meletup tu..melompat2 dan bersilat bagai la kat dapur tu jawabnya..hihi..tapi bila cuba kali ke 2 ni ada petua sekali di serta macam mana tak nak bagi sotong tu meletop..memang sangat2 berguna petua tu dan yang paling penting bahan2 yang digunakan pun sangat2 ringkas tapi hasilnya memang sedap..terima kasih pada empunya blog sebab sudi berkongsi resepi ini..saya mohon share kat blog ini ya..semoga dimurahkan rezeki selalu..



Sotong Goreng Tepung

Resepi asal :

sotong secukupnya
1 biji telur putih

bahan tepung: (tak perlu campur air)

3 sudu besar tepung beras/tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kari
1/4 sudu teh garam

cara:
gaulkan sedikit garam pada sotong dan masukkan ke dalam mangkuk yg berisi telo putih
gaul rata (sblm tu, pastikan sotong tu betul2 kering selepas dicuci, guna tisu dapur utk serap lebihan air, kalo tak sotong akan meletup2 dlm kuali, salutan tepung jd x rata dan hasilnya kurang rangup)
pastu masukkan dalam campuran tepung..
ratakan tepung pada sotong
panaskan minyak
masukkan sotong satu persatu ke dalam kuali (sekali goreng jgn byk sgt)
goreng sampai garing keemasan



Angah~Resepi ni memang sangat sesuai untuk kita-kita yang bekerja.balik kerja boleh masak terus.sebab tak akan ambil masa yang lama nak menyediakannya

Selamat hari wanita untuk semua ahli keluarga,kawan-kawan,pembaca blog yang tersayang dan semua wanita diseluruh dunia..ANDA BEGITU BERHARGA

P/S: Sape-sape yang nak Order AuraWhite Collagen boleh call/sms 012-2869 683..Banyak free gift menanti anda!!jangan lupa call..tq

1 comment:

  1. Aneka resep masakan tradisional indonesia Selamat siang pagi pak, saya baca artikel dan websitenya sangat menarik. Banyak hal yang baik dan bagus dibahas di blog ini. harus kasih bintang :). saya juga belajar dari blog ini. ini link blog saya silakan lihat ya. tepatnya https://www.youtube.com/watch?v=ph-gLlNMkT8

    ReplyDelete