20/10/2011

Gulai Tempoyak Ayam @ gulai masam ayam

Assalamualaikum semua..

Jom kita cuba resepi Gulai tempoyak ayam.Ni salah satu makanan tradisi orang pahang.Tapi kat pahang biasa orang panggil gulai masam ayam..sesangat la ringkas,cepat dan padat resepi kali ni..so kalau ada yang balik keje tak tau nak masak pe??? boleh la cuba resepi ni...

Tempoyak memang sinonim dengan masakan orang pahang..dan orang perak juga rasanya..hihi saya ni orang pahang..so promosi sikit resepi orang pahang ni...jom layannnn..

Bahan-bahan

Ayam ~ sebelah (potong kecil2)
10 biji cili padi ~ klu suka pedas boleh tambah lagi
kunyit hidup
2 sudu tempoyak
Air secukupnya
garam secukup rasa

Cara-cara

Tumbuk cili padi bersama dengan kunyit hidup sehingga hancur.Kemudian gaulkan bersama tempoyak n finally masukkan kesemua bahan dalam periuk bersama-sama dengan ayam.Campur air dan boleh la dimasak.Jangan lupa masukkan garam..






Selamat mencuba

4 comments:

  1. Akak,bawang xpyah ltak ke??

    ReplyDelete
  2. memg gulai masam cmni la resepinya. tak perlu bawang .bunga kantan bagai.

    ReplyDelete
  3. Jgn lupa daun kesum...

    ReplyDelete