Jom kita cuba resepi Gulai tempoyak ayam.Ni salah satu makanan tradisi orang pahang.Tapi kat pahang biasa orang panggil gulai masam ayam..sesangat la ringkas,cepat dan padat resepi kali ni..so kalau ada yang balik keje tak tau nak masak pe??? boleh la cuba resepi ni...
Tempoyak memang sinonim dengan masakan orang pahang..dan orang perak juga rasanya..hihi saya ni orang pahang..so promosi sikit resepi orang pahang ni...jom layannnn..
Bahan-bahan
Ayam ~ sebelah (potong kecil2)
10 biji cili padi ~ klu suka pedas boleh tambah lagi
kunyit hidup
2 sudu tempoyak
Air secukupnya
garam secukup rasa
Cara-cara
Tumbuk cili padi bersama dengan kunyit hidup sehingga hancur.Kemudian gaulkan bersama tempoyak n finally masukkan kesemua bahan dalam periuk bersama-sama dengan ayam.Campur air dan boleh la dimasak.Jangan lupa masukkan garam..
Selamat mencuba
Akak,bawang xpyah ltak ke??
ReplyDeletememang resepi ori ni.bes2
ReplyDeletememg gulai masam cmni la resepinya. tak perlu bawang .bunga kantan bagai.
ReplyDeleteJgn lupa daun kesum...
ReplyDelete