31/10/2011

Masak lemak Tulang ikan talam masin

Salam semua,

Kawan-kawan semua da makan tengahari ker? makan pe ari ni?Kadang-kadang sampai tak ada idea nak makan apa kan?macam mana la dengan surirumah yang memang memasak selalu..kita yang bekerja n just cari makanan ni pon sik complaint tak tau nak makan apa..tapi kawan2 kita yang surirumah tu lagi la kena pikir nak masak apa untuk family??? memang respect sangat ngan diorang ni..

lately ni memang jarang sangat masak..My H tu nak diet jadi kurang la masaknya.

tapi ada la resepi dolu2 yang tak sempat nak post lagi.ari ni boleh la share dengan semua..klu rasa cam tak ada mood nak makan tu try la masakan ni..bsa ikan masin ni boleh buat selera kita terbuka ckit..bsa la kadang2 da jemu kan makan ayam,ikan,daging mahupun masakan barat n bandar???(ada ke nama masakan bandar??hihi pandai2 je ko angah)...sesekali nak juga makan makanan kampung yang membangkitkan selera..

Bahan2nya

Tulang ikan talam masin ~ potong kecil2
1/2 kilo santan
10-15 cili padi~tambah lagi klu nak pedas
kunyit hidup
2 batang serai~dititik
1 biji bawang besar~di mayang
Nenas/Terung~saya guna terung sebab tak sempat beli nenas
2 keping asam keping

Cara-caranya:

1-Rendam tulang ikan talam dlm air terlebih dahulu~mengurangkan rasa masin~toskan
2-Tumbuk cili padi dan kunyit sehingga lumat.Kemudian tumbuk bawang besar yang telah di mayang (jangan tumbuk terlalu lumat.2 kali da cukup)
3-Masukan kesemua bahan yang ditumbuk ke dalam periuk.Masukkan juga serai,nenas/terung,santan dan asam keping bersama
4-Masak sehingga nenas/terung empuk.kemudian masukan tulang ikan talam tadi(harus dikacau selalu)
5-Tambah garam jika tak cukup masin (biasa tak perlukan garam sebab ikan da masin)
6-Hidangkan bila da masak.





Angah : Ikan masin ni boleh juga digantikan dengan ikan masin yang lain..tetap sedap..biasanya lagi sedap klu kita campur nenas..klu makan tu mesti bertambah-tambah..lagi2 klu ada sambal belacan.hihi..selamat mencuba

No comments:

Post a Comment