03/11/2011

Chicken chop with mushroom sos

Salam semua...

Penamat kepada minggu western kita ni..kita try masak chicken chop pulak..tak pernah seumur hidup ni masak chicken chop..tapi perasaan nak mencuba tu memang selalu terlebih-lebih..

Percubaan pertama ni agak kurang la tapi takpe la jangan putus asa k..sebab da biasa sangat makan chicken chop dengan sos black paper..jadi kali ni nak try la buat mushroom sos pulak..hihi

resepi ni saya combine antara buku resepi dan resepi lain yang saya surf dekat internet..means sos ikut buku resepi dan ayam saya ikut resepi internet~tapi macam biasa la saya ni memang suke suki je mengubah resepi tu mengikut bahan yang ada dan juga kesedapan rasa tu..hahaha~itula yang akhirnya jadi kurang rasa~

tapi tetap sedap jugak ok compare dengan sesetengah kedai~hahaha~angkat bakul sendiri ni

ok la jom tengok bahan2 dan cara2 masak

Ayam
1 ketul bahagian dada
1 ketul bahagian peha~buang tulang
garam
lada sulah
tepung gandum
1 biji telur
Serbuk roti~bread crumb (susah nak cari~finally jumpa juga~rasanya ada jual di kedai kek)

Cara2nya
Perap ayam dengan garam dan serbuk lada sulah dalam 5 minit
golekkan ayam dengan telur,tepung dan serbuk roti
goreng sehingga garing~gunakan api yang perlahan

Sos Mushroom

2 sudu sos perang
2 sudu majerin~cairkan
2 biji bawang putih~cincang/kisar halus
1 cawan susu~guna je full cream
air 2 cawan
1 sudu tepung gandum
sedikit pati ayam
1 sudu serbuk lada hitam
1 tin cendawan butang~potong nipis
Garam+gula secukup rasa

cara-caranya
campurkan kesemua bahan kecuali tepung gandum.Masak mengunakan api yang perlahansehingga sos pekat
perasakan dengan garam+gula
Jika kuah kurang pekat..masukkan tepung gandum yang telah dibancuh dengan sedikit air telebih dahulu.


Bahan2 lain

Kacang panggang~beli je yang dalam tin tu~panaskan terlebih dahulu
sayur~saya letak brokoli yang direbus telebih dahulu,timun dan tomato
Fun fries

Angah~bahan lain ni boleh letak apa saja yang kita suke~potato wages,kentang putar,coleslaw,sayur2 lain,jagung,sosej atau apa saja la yang kita suka  

Ini la hasil pertama chicken chopku~huhu~

~Fun Fries~

~Kacang Panggang~

 ~Sayur2an-brokoli,timun & tomato~

 ~ayam-nape ek tak jadi warna oren macam dekat restoran tu???~
tapi tetap sedap dan ranggup ok-maybe letak serbuk roti tu
Nak juga promote tu~lalala~

 ~Mushroom Sos~

 ~Bahagian drumstick~
 Saya berjaya membuang tulang ayam tu~hihi bangga ni~
saya belajar dari master chef-bukan student saja belajar,penonton pon sama

~da campur dengan mushroom sos~

Selamat mencuba semua

Angah:Keseronokan memasak bila orang menikmati dan menghargai kesungguhan masakan kita

P/S: Sape-sape yang nak Order AuraWhite Collagen boleh call/sms 012-2869 683..Banyak free gift menanti anda!!jangan lupa call..tq

4 comments:

  1. ngah yang cendawan tin tu boleh buat masak2 lain tak contohnya letak dalam spageti or mi lada hitam, i teringin nak letak cendawan tapi tak tau nak beli yang mana satu...kat pasaraya ada yang jenis kering tu tapi i tak tau nak guna la,takut tak sedap...yang kering tu untuk apa ek??? kalo blh guna yg dalam tin je, baik i beli yang dalam tin ^___^

    ReplyDelete
  2. boleh je..dia tulis button mushroom dlm tin..yang tu la sesuai letak dalam spegetthi..cendawan yang kering tu sedap klu letak dalam mi black paper tu..tp tak pernah lagi try..bsa kita makan mee hot plate tu dia ada letak mushroom kering kan..

    ReplyDelete
  3. aku tingin nak buat mi lada hitam sbb raya hari tu ada org idang mi tu, sedap sangat, nak mintak resepi malu sbb dia kawan hubby ^_^ kalo nak guna yang kering tu kena rebus dulu ke ??? sorila banyak tanya ^_^ sharing is caring kan...heheee

    ReplyDelete
  4. hihi yang kering tu aku tak pernah try lagi..tak tau jugak cne nak masaknya..tapi kawan aku cakap rebus je dulu smpai lembut..pas tu baru potong..

    ReplyDelete