12/11/2011

Laksa Penang

Salam semua,

Kawan-kawan semua sihat tak ari ni??masa tengah buat post ni hari hujan..

Rasa da lama pula tak masak laksa penang..jadi semalam selepas balik kerja terus plan nak masak laksa penang ni..resepi ni dari mak saya..saya masih ingat lagi..dulu kalau nak makan laksa ni kena tunggu masa raya atau masa ada event tertentu saja..sama la macam rendang..rasa macam makanan special pula..so dulu pikir susah kot nak buat laksa ni tu sebab boleh makan masa tertentu saja..

Tapi sekarang ni da lain kan..janji rajin saja masak la apa saja yang kita rasa nak makan..tak pon beli saja..tapi kalau beli tu biasa la ada sesetengah tu tak kena la pula dengan tekak kita ni..lain orang lain caranya..Laksa memang antara makanan kegemaran saya dari dulu lagi..jom kita tengok bahan2 dan cara menyediakan versi mak saya ni..

Bahan-bahan (4 orang makan)

1/2 paket laksa~saya suka yang kering..direndam beberapa jam..kemudian rebus sehingga lembut
                         ~boleh beli yang segara juga~celur/kukus saja-cepat & pantas

 Laksa yang telah direbus/kukus


Bahan2 Kuah 

5 ekor ikan kembung~direbus,dibuang tulang dan dikisar bersama2 air ikan
6-7 sudu cili kering yang telah di mesin~bergantung kepada kepedasan yang disukai
lengkuas~potong nipis2
2 Biji bawang besar~potong bulat
2 Tangkai bunga kantan~potong 2
Daun kesum
5-6 asam keping~kalau suka masam boleh ditambah
Garam & gula secukup rasa
Sedikit Belacan

Cara2nya
1-Campurkan kesemua bahan didalam periuk kecuali gula dan garam.Masak sehingga mendidih
2-Bila mendidih perasakan dengan garam dan gula.Tunggu sekejap dan tutup api.Senang saja kan..

Ulam-ulaman


Timun~potong memanjang ya

Salad~potong Nipis

Kacang Panjang~potong Kecil2

1 Biji Bawang Besar~mayang halus
Ulam-ulaman ni bergantung pada selera masing2..terdapat pelbagai ulam yang boleh di makan bersama dengan laksa ini~cuma ini versi mak saya..


~Telur rebus jangan dilupa~

La nak kena ajar juga ke cara nak makan ni..hihi jom saya tolong tunjuk kan>>>

Masukkan laksa dalam mangkuk

Tuangkan Kuah~lagi pekat lagi sedap..baru rasa kesedapan laksa ni

Campurkan ulam-ulaman

Masukkan telur
mmmmmm apa lagi?????

Jemput makan semua


Angah~laksa memang tidak pernah menjemukan..

Petua angah-jangan dibuang tulang ikan..blend sehingga hancur dan tapiskan kedalam bahan-bahan kuah yang lain..tapi PASTIKAN isi ikan diasingkan terlebih dahulu dengan tulang ikan..JANGAN blend bersama..

No comments:

Post a Comment